Før du kan spille et instrument godt, må du beherske teknikken, håndverket. Grunnleggende pianoteknikk innebærer bl.a. at du kan spille skalaer i alle tonearter. Med dette heftet kan du lære å spille dur-skalaer på en strukturert og effektiv måte.
Med metoden vist i heftet, unngår du meningsløs øving på skalaer med kompliserte fingersetninger og uoverkommelige mengder med fortegn. Dette heftet viser enkel metodikk og logikk i innøvelsen av skalaene i alle dur-tonearter. Å gjøre forøvelser med ‘blokker’ etc. ble som en nøkkel inn i skalaenes forunderlige verden, og det gjorde at jeg faktisk fant glede i å øve skalaer. Når man slipper å tenke på fingersetninger, fordi disse er glidd inn i automatikken, åpnes muligheten for å konsentrere seg om klang og forskjellige tempi.
Å spille raskt med god klang er jo det vi drømmer om alle sammen, eller …?
Hvem kan bruke heftet?
Dette heftet er et hjelpemiddel for alle kategorier pianostudenter, fra begynnerstadiet til viderekommende, fra barn som lærer sin første skala, ungdom på ulike nivåer, til voksne som ønsker å friske opp sitt piano-spill.
Alder spiller ingen rolle, men forutsetninger for å lykkes med skala-spillet, er at man har en god anslagsteknikk og en basis notekunnskap. For Suzuki-elever er dette oppfylt når Twinkle variasjonene beherskes i flere tonearter. Eleven må ha begrep om hva det vil si å «ta» tonen slik at klangen blir god fra første stund.
Heftet er i A4 format med illustrasjoner, og har 37 sider.
Les omtalen i Musikkpedagogen 4/2007 nedenfor:
Om Lær å spille skalaer med oss! skriver Inger Nordby følgende i Musikkpedagogen 4/2007:
Jeg minnes den gangen min nye pianoelev som var voksen og meget engelsk (!) ble bedt om å spille en skala. Han hadde spilt litt piano som barn, men hadde ingen ting å by på i sin første pianotime. Alt var glemt. Eller?
I mangel av noe annet forslag, ba jeg ham spille en skala. «Ja, hvilken vil du ha?», sa han på sitt sjarmerende norsk-engelsk. Å? Det var for ham revnende likegyldig hvor han startet. På sort eller hvit tangent, få eller mange fortegn. Det gikk like smidig samme hvor på klaviaturet han spilte. Og selvfølgelig uten noter. Som norsk pianolærer ble jeg målløs! Hvordan gjør du dette? Han hadde en veldig logisk forklaring, men jeg var så opptatt av min egen målløshet at jeg ikke fikk plassert den, hverken i hånd eller hode. Så skulle den vært skrevet ned! Men nå har jeg den!
Jeg går ut fra at det er samme metode, den virker i alle fall like logisk i det heftet som Kristin Dijkman har gitt ut. Tittelen er «Lær å spille skalaer med oss!» og forsidebildet av Karin Aubert viser at det jamen står mennesker bak. Åtte elever ordnet etter høyden står på rad. Halvtrinn er markert ved de som står arm-i- arm. Det gir en god visualisering: hel-hel + halv, hel-hel-hel+halv.
Vi klipper litt ut av forordet.
1.» Hvorfor et slikt hefte?
«Før du kan spille et instrument , må du beherske teknikken, håndverket. Grunnleggende piano teknikk innebærer bl.a. at du kan spille skalaer i alle tonearter. Med dette heftet kan du lære å spille dur-skalaer på en strukturert og effektiv måte.» Denne siste setningen sier jeg et ubetinget JA til. De andre kan nok diskuteres.
2. » Hvem kan bruke heftet?
«Dette heftet er ment å være et hjelpemiddel for alle kategorier pianostudenter, fra begynnerstadiet til viderekommende.»
HJELPEMIDDEL er godt ord. Det gir mening med alle disse sorte tangentene når de blir satt inn i sammenhengen. I stedet for kompliserte fingersetninger for skalaene i forskjellige tonearter, lærer elevene BLOKKER/cluster som gjelder i alle oktaver i en gitt toneart. Man starter med en enkel og oversiktlig toneart,
C-dur og bare høyre hånd først.
l. Øve Cluster ( 1.2.3. finger) + Cluster (1.2.3.4.finger)
2 Øve 1. finger under blokken
3. Øve arpeggio
4. Øve hver hånd
5. Øve motbevegelse
6. Øve parallell bevegelse
Der ser vi at elevene øver klaverteknikk samtidig som de oppøver tonalitetsbegrepet og blir godt kjent på klaviaturet. Verdt et utropstegn! Alle durtonearter er skrevet med noter og tegnet opp på «tangenter» med fingersetning. Og tro nå ikke at det skyldes trykkfeil (som det ofte er i norske noter…) at 5. finger aldri er med. Den lille fingeren må vi trene på en annen måte.
Flere tips om øvingen kommer i «hus» med et smilefjes. Og klistremerker i premie hører med. Med
fargebelte!
Bakerst i heftet får vi en oppsummering i form av kvintsirkelen samt en god forklaring på den tempererte skala.
Heftet kan absolutt anbefales. Det er et flott supplement i undervisningen, men bruk litt tid på å sette deg inn i det. Gjerne sammen med eleven.
Min engelske elev går ikke hos meg lenger. Synd. Jeg skulle gjerne vist ham heftet.