Beskrivelse
Hva er solfège? Hva er fordelene med å kunne solfège? Å kunne solfège har mange fordeler, som.:
– solfège utvikler gehøret, både når det gjelder tonehøyde og rytme.
– elever lærer å synge fra bladet.
– det blir lettere å spille et stykke når eleven allerede kan synge det han/hun skal lære å spille.
– notelesing blir lettere ved å trene det relative systemet.
– solfège styrker tonalitetsfølesen og klangbildet.Solfège er sangøvelser som bygger på solmisationsstavelsene do re mi fa sol la ti do. Solfège benyttes som hjelpemiddel ved notelesing, i sang og instrumentalundervisning. Det kan benyttes ved all musikkundervisning, samt i korsammenheng.
Mange har barn som ønsker å kunne starte instrumental opplæring før barna kan noter. Da må man finne andre måter å lære på. Ved siden av å lytte til musikken og spille etter gehør, kan man synge sangene først på solfège. Dette styrker klangbildet og setter dem også på rett spor når det gjelder notelesingen.
Lær å synge Solfège med oss! forklarer barn og voksne på en enkel og grundig måte hvordan de kan lære solfège. Heftet er beregnet på barn i alderen 4 – 9 år, men kan selvfølgelig brukes av barn og voksne i alle aldre. Når barna har gjennomgått heftet skal de kunne synge solfège på de stykkene som de øver på til daglig. De skal også kunne spille stykkene i heftet fra en hvilken som helst tone på klaviaturet / instrumentet.. Barn som ikke er symbolmodne enda, kan følge med note bevegelsene opp eller ned, ved å peke på solfège notene i heftet. Dette kan de gjøre samtidig som de synger og lytter til tonebevegelsene.
Solfège er utrolig berikende for musikkundervisningen og egner seg godt i gruppeundervisning som supplement til instrumental undervisningen (som hovedsakelig består av å lære instrumentet). For lærere vil dette heftet være enkelt å sette seg inn i.
Heftet er i A4 format med illustrasjoner, og har 36 sider.
Karel –
Les omtalen i Musikkpedagogen 4/2007 her:
Om Lær å synge Solfège med oss! skriver Inger Nordby følgende i Musikkpedagogen 4/2007:
Først vil jeg være veldig stygg og fortelle en historie fra virkeligheten. Far til en av mine små elever er fransk og gikk på musikkskole som barn. Vet du, sa han. Vi måtte gå et helt år med Solfège og notelære før vi fikk begynne på et instrument. Før året var omme, hadde jeg mistet all lyst til å spille. Ikke et eneste instrument interesserte meg!
Det er lenge siden. La oss håpe det er annerledes nå og at de for eksempel bruker Solfège slik som Kristin Dijkman gjør.
Etter heftet å dømme er den undervisningen meget barnevennlig. Det gir inntrykk av musisering og ikke tørrtrening av barnestemmer. Det er selvsagt rom for andre stemmer også.
Mange av oss har helt sikkert vært borte i solmisasjon som det også heter. Men er det mange som praktiserer det? Her er heftet som kanskje kan sette noe i sving. Det påpekes som vi alle har erfart, at kjente sanger/melodier er lettere å tilegne seg på instrumentet enn de fremmede som elevene ikke har noe forhold til.
Notelæren i heftet innføres langsomt og bekvemt med bare en linje. DO henger under, og RE er på linjen. Med andre linje får vi MI som er kommet i mellomrom. Slik fortsetter det til hele skalaen har fått sin plassering i 5-linjerssystem i «Fransk folketone» I D-dur, for, som det står i forordet, å slippe bruk av hjelpelinjer. Men neste, «Blinke, blinke stjerne lill» trenger hjelpelinje til C, men DO ser likedan ut! Altså relativ lesning.
Nye begreper er rammet inn nederst på siden med norsk, engelsk og tysk språk. Forordet og de to siste sidene i heftet som forteller litt om komponistene og solmisasjonens historie er også skrevet på norsk, engelsk og tysk. Veldig bra.